Saturday, February 14, 2009

Jerung Motor Club


Macam mane aku leh terlibat ngan kelab ni..
sumenye disebabkn si king...
hak3..eh silap2... sume disebabkn motor panther aku
ngan myspace..
kalo xde myspace, so xdelah aku terlibat ngan benda ni..
hak3..tapi best gak sebenarnyer bile terlibat ngan
benda2 camni... leh ramaikn kengkawan..
leh berjalan jauh....
lagi sronok leh kenal ngan awek2 jauh...wakakakak...
so, kepada sesiapa berminat leh r kontek2 aku yek nanti..
tapi yang area2 melaka ngan k.l la...
jauh2 xdapt de jep.. susah nak melayan nanti...

Friday, February 13, 2009

Kucing Hitam Koloni


Koloni Kucing Hitam...

Renungan Bersama..


ASAP

Mengapa agaknya asap-asap ini diturunkan kepada kaum tersebut yang diberitakan kepada rasul kita Muhammad. Ayat 2 menerangkan "Demi Al-Quran! Kitab yang menerangkan kebenaran". Jelas ayat ini menjelaskan akan kebenaran Al-Quran. Namun pada ayat 9 "(Mereka tidak meyakini kebenaran yang dijelaskan kepada mereka), bahkan mereka masih tenggelam dalam keraguan sambil bermain-main dengan perkara ugama" Kesan dari ayat 9 inilah, turunnya ad Dhukaan tersebut.

Mungkin ada yang berkata, "ish mana ada nie, nie hanya peringatan untuk kaum-kaum yang kafir yang syirik! Kita umat Islam. Tak mungkin!". Sama ada kita suka atau tidak sahabatku, Islam atau bukan, sekiranya kita kufur pada perintah dan nikmat (Islam adalah antara nikmatNya) Allah, kita tergolong dalam golongan yang patut menerima azab. Syirik padaNya juga sudah semakin berleluasa (Ingat, syirik tidak semestinya menyembah berhala sahaja, syirik hati seperti riak, takbur, hubbud dunia cinta dunia) juga adalah antara syirik yang besar) didalam hati umat-umat Islam.RIBUT

Berbalik kepada kisah tadi juga Awang hendak kaitakan dengan beberapa ayat quran. Bukan sebagai cara untuk memarahi, mencari kesalahan, menjatuhkan rakyat-rakyat yang sudah sedia jatuh, tetapi sebagai tazkirah peringatan kepada kita yang hidupnya masih senang lenang dibuai dunia. Ini mungkin hanyalah satu amaran kecil buat kita, sudah kita tidak upaya menanggungnya. Bayangkan satu azab besar yang diturunkan kepada kaum Ad, thamud, Firaun (nauzubilah), bagaimana layaknya kita nanti? Adakah pada masa itu baru kita hendak beringat dan bertaubat sedangkan Allah sudah jelas-jelas terangkan betapa mereka sudah terlewat dan rugi.

Firman Allah:
"Dan (ingatkanlah peristiwa kebinasaan) `Aad (kaum nabi Hud) dan Thamud (kaum Nabi Salih) dan telah pun ternyata kepada kamu sebahagian dari bekas-bekas tempat kediaman mereka dan (kebinasaan mereka yang demikian ialah disebabkan) Syaitan memperelokkan pada pandangan mereka: amal-amal mereka (yang jahat itu), lalu ia menghalangi mereka dari jalan Allah padahal mereka orang-orang yang bijak pandai dan berakal (yang dapat membezakan yang benar dan yang salah).

Dan (ingatkanlah juga peristiwa kebinasaan) Qaarun dan Firaun serta Haamaan. Dan demi sesungguhnya Nabi Musa telah datang kepada mereka membawa keterangan- keterangan (mukjizat) yang jelas nyata, lalu mereka berlaku sombong takbur di bumi (mendustakannya), padahal mereka tidak dapat melepaskan diri (dari azab Allah). (Al-Ankabut: 38- 39)

Lantas akibat kebongkakan, keangkuhan dan kufur nikmat mereka Allah turunkan azab kepada mereka. Tetapi satu pengajaran disini. Kita seharusna sedar bahawa kaum-kaum ini dahulu pun beriman dan mereka tidak menjadi kafir melainkan telah turun rasul memberi peringatan dan mereka engkar padanya. Begitulah layaknya umat akhir zaman ini. Jangan berangapan kita sudah beriman Allah tidak akan menurunkan ujian kepada kita. Ada ujian berbentuk ujian menguji iman kita, ada yang turunkan berbentuk azab kerana kealpaan kita. Mana-mana sekalipun, setiap satunya tidak diturunkan dengan sia-sia: "Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka." Ali Imran : 191

Ayat seterusnya menerangkan tentang azab Allah kepad akaum-kaum ini:

FirmanNya:
"Maka masing-masing Kami binasakan dengan sebab dosanya, iaitu di antaranya ada yang Kami hantarkan angin ribut menghujaninya dengan batu dan ada yang dibinasakan dengan letusan suara yang menggempakan bumi dan ada yang kami timbuskan dia di bumi dan ada pula yang Kami tenggelamkan di laut. Dan (ingatlah) Allah tidak sekali-kali menganiaya mereka, akan tetapi merekalah yang menganiaya diri sendiri." (Al Ankabut: 40)

dalam ayat lain Allah menyebut:

"Wahai orang-orang yang beriman, kenangkanlah nikmat Allah yang dilimpakanNya kepada kamu. Semasa kamu didatangi tentera (Al-Ahzaab), lalu Kami hantarkan kepada mereka angin ribut (yang kencang) serta angkatan tentera (dari malaikat) yang kamu tidak dapat melihatnya. Dan (ingatlah) Allah sentiasa melihat apa yang kamu lakukan. (Al-ahzab 9)

"Bandingan (segala kebaikan amal dan usaha) orang yang kufur ingkar terhadap Tuhannya ialah seperti abu yang diterbangkan angin pada hari ribut yang kencang mereka tidak memperoleh sesuatu faedahpun dari apa yang mereka telah usahakan itu. Sia-sianya amalan itu ialah kesan kesesatan yang jauh dari dasar kebenaran" (Ibrahim 18)

"Dan juga pada (kisah) kaum "Aad (terdapat perkara- perkara yang menjadi iktibar), - ketika Kami hantarkan kepada mereka angin ribut yang tidak mengandungi sebarang kebaikan" (ADZ-DZAARIYAAT: 41)

"Adapun `Aad (kaum Nabi Hud), maka mereka telah dibinasakan dengan angin ribut yang kencang, yang melampau-lampau kencangnya" (AL-HAAQQAH: 6)

"Lalu Kami hantarkan kepada mereka angin ribut yang kencang dalam beberapa hari yang nahas malang, kerana Kami hendak merasakan mereka azab seksa yang menghina dalam kehidupan dunia dan sesungguhnya azab seksa hari akhirat lebih besar kehinaannya sedang mereka tidak diberikan pertolongan (menghindarkan azab itu)". (Fussilat: 16)

"Sesungguhnya Kami telah menghantarkan kepada mereka angin ribut yang kencang, pada hari nahas yang berlanjutan". (Al Qamar: 19)BANJIR

Kemudian Allah juga bercerita mengenai kaum yang hebat teknologinya, maju negaranya, makmur tanahnya, namun kerana mereka kufur nikmat Allah turnkan Azab. Inilah kaum puteri balqish di negeri Saba’: Firman Allah:

"Demi sesungguhnya, adalah bagi penduduk negeri Saba` satu tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) yang terdapat di tempat tinggal mereka, iaitu: dua kumpulan kebun (yang luas lagi subur), yang terletak di sebelah kanan dan disebelah kiri (kariah mereka). (Lalu dikatakan kepada mereka) "Makanlah dari rezeki pemberian Tuhan kamu dan bersyukurlah kepadaNya (negeri kamu ini adalah) negeri yang baik (aman dan makmur) dan (Tuhan kamu adalah) Tuhan yang Maha Pengampun!

Maka mereka berpaling ingkar, lalu Kami hantarkan kepada mereka banjir yang membinasakan, dan Kami gantikan dua kumpulan kebun mereka (yang subur) itu dengan dua kumpulan kebun yang berisi dengan pohon-pohon yang pahit buahnya, dan pohon-pohon yang jarang berbuah, serta sedikit pohon-pohon bidara". (Saba’: 15-16)

Sudah jelas kepada sebenarnya kita apa yang sepatutnya kita kerjakan dan apa yang sepatutnya kita tinggalkan. Bagi yang beriman pula, azab Allah kita jadikan sebagai penguat iman kita. Sebagai satu pengejut dan satu muhasabah buat diri kita. Firman Allah "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?" (Al-Ankabut:2) dan sesungguhnya kita akan terus diuji dan diuji. Tetapi ujianujian tersebut adalahd alam jangkauan kemampuan kita kerana Allah tidak akan membeankan seseorang dengan ujian-ujianNya melainan dengan kemampuan mereka.

Dalam satu hadis, Allah memerintahkan malaikat untuk memusnahkan satu kaum. Kemudian malaikat mendapati bahawa dikalangan kaum tersebut terdapat seorang yang salih lantas malaikat kembali kepada Allah dan bertanya pa yang sepatutnya dibuat, Allah memerintahkan supaya kemusnahan tersebut dimulakan dengan lelaki salih tersebut kerana dia tahu mana yang halal dan haram, tetapi dia tidak keluar memberi perinatan. (hadis ini daif). Demikian Allah memberi pengajaran kepada kita. Banyak lagi kisah-kisah kaum yang dihancurkan oleh Allah kerana mereka kufur nikmat, atau tahu bahawa terdapat orang yang kufur tetapi mereka tidak memberi peringatan (kisah bani Israel yang ditukarkan menjadi kera kerana melanggar perintah Allah menagkap ikan pada hari yang diharamkan).

Dan demikianlah Allah memberi perumpamaan…

RASA CINTA

Apakah itu cinta?

......Cinta itu perasaan jiwa semulajadi.
Ia adalah fitrah yang menjadi salah satu
sifat manusia.Ia wujud bila hati tertarik
kepada yang dicintainya itu penuh emosi
dan gembira kerana itu.

Dalam memenuhi keperluan untuk puas dalam
cinta,manusia menghadapi krisis nilai.Insan
yang mula jatuh cinta akan bersungguh untuk
mencapai kepuasan dalam cinta itu. Ada yang
menjadi buta dan kabur nilai akibat bercinta.
Tapi bagi yang bijaksana mereka mendambakan..
cara yang sesuai dan mulia untuk memenuhi
keperluan cintanya itu. Insan sebegini ingin
hidup yang bersih dan penuh taqwa.

Sifat Cinta

Cinta itu suci,mahal dan tinggi tarafnya.Sifat cinta itu
sempurna.Jika tidak,cinta akan cacat.Itulah cinta sebenar cinta.
Untuk mengetahui dengan lebih dekat,kita perlulah tahu sifat-
sifat cinta ;

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke
dunia.Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari
cinta kepada belaian ibu,membawa kepada cinta kepada kekasih dan akhirnya
setelah puas mencari cinta suci,maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta
itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci
murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta,maka Tuhan menjadikan
manusia itu bersedia menerima cinta itu.Pada mulanya jiwa itu bersedia
menerima cinta,lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan
dikasihi.Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami.Setia untuk
dipertanggungjawapkan kerana cinta.Sedia untuk menyerah diri pada yang
dicintai.

Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat,tetapi cinta itu indah dan
cantik.Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.Bukan saja ia cantik
malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan,dari
diri yang punya persamaan,dari diri yang asalnya satu.Bila dapat yang
dicari,bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai
dan secucuk dengan jiwanya,untuk bersatu kembali.Kehendak itu timbal
balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi
juga menerima.

Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai.Dia mahu yang dikasihinya itu hanya
khusus untuk dirinya.Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain.
Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai.Tapi,dalam pada
ingin menakluki,ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui.Orang yang bercinta tahu
siapa yang patut dicintainya.Cinta tidak perlu bertanya.Manusia boleh
jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta.Mereka tahu
apa yang perlu dilakukan.Tapi,cinta cuma tahu bercinta.Ia tidak tahu
akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia,boleh berputik,lalu mekar serta boleh
layu dan gugur.Cinta itu punya deria dan perasaan.Cinta mendengar
cinta,berkata cinta,melihat cinta.Cinta ada segala-galanya.Sayang,
benci,cemburu,gembira,sedih,tenang,tertekan,ketawa dan menangis.
Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang
berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup
walaupun telah mati.

Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang,cinta itu suci.Sucinya cinta
bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan
cinta.Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa
Itulah sifat asal cinta,ia suci bagaikan anak yang baru lahir.Mereka
yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin.
Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang
tidak ada batasan.Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

Cinta Itu Mempersona
Cinta itu bukan saja indah,tapi mempersonakan.Ia bukan kerana cinta
itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih.Ia adalah sebagai-
mana anda melihat pada anak kecil yang comel dan bersih.Dia senyum
pada anda dan merapati anda.Anda terpesona kerana bukan saja ianya
comel,tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa.Kerana sifat
cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila
bercinta.Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya...mempersonakannya
dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan
menodai cinta itu sendiri.
Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang
bijaksana,akan menjadi bodoh kerana pesona cinta.Akal itu mampu
dikalahkan oleh nafsu.Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika
anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.

Apakah itu Bukti Cinta?
......Cinta perlukan bukti.Ramai orang percaya bahawa
bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa
saja yang kekasih anda mahu.Mereka percaya jika itu tidak
berlaku,maka cinta itu tidak tinggi nilainya.

Sebenarnya anggapan itu tidak tepat.Jika anda beri semua
yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda?
Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan
anda?

Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih
yang dicintai.Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan
selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri

"Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu
membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap
sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur"
- Saidina Umar Ibnul Khattab -

Nilai Sebuah Tudung..

Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan muhram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki.

Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita, Kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum. Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak. Wanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahan dunia.

Menyentuh berkenaan pakaian wanita, alhamdulillah sekarang telah ramai wanita yang menjaga auratnya, sekurang-kurangnya dengan memakai tudung. Dapat kita saksikan di sana sini wanita mula memakai tudung. Pemakaian tudung penutup aurat sudah melanda dari peringkat bawahan hingga kepada peringkat atasan. Samada dari golongan pelajar-pelajar sekolah hinggalah kepada pekerja-pekerja pejabat-pejabat.

Walaupun pelbagai gaya tudung diperaga dan dipakai, namun pemakaiannya masih tidak lengkap dan sempurna. Masih lagi menampakkan batang leher, dada dan sebagainya. Ada yang memakai tudung, tetapi pada masa yang sama memakai kain belah bawah atau berseluar ketat dan sebagainya. Pelbagai warna dan pelbagai fesyen tudung turut direka untuk wanita-wanita Islam kini.

Ada rekaan tudung yang dipakai dengan songkok di dalamnya, dihias pula dengan kerongsang (broach) yang menarik. Labuci warna-warni dijahit pula di atasnya. Dan berbagai-bagai gaya lagi yang dipaparkan dalam majalah dan suratkhabar fesyen untuk tudung. Rekaan itu kesemuanya bukan bertujuan untuk mengelakkan fitnah, sebaliknya menambahkan fitnah ke atas wanita.

Walhal sepatutnya pakaian bagi seorang wanita mukmin itu adalah bukan sahaja menutup auratnya, malah sekaligus menutup maruahnya sebagai seorang wanita. Iaitu pakaian dan tudung yang tidak menampakkan bentuk tubuh badan wanita, dan tidak berhias-hias yang mana akan menjadikan daya tarikan kepada lelaki bukan muhramnya. Sekaligus pakaian boleh melindungi wanita dari menjadi bahan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab.

Bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias, maka terjadilah pakaian wanita Islam sekarang walaupun bertudung, tetapi semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri. Sombong makin bertambah. Jalan mendabik dada. Terasa tudung kitalah yang paling cantik, up-to-date, sofistikated, bergaya, ada kelas dan sebagainya. Bertudung, tapi masih ingin bergaya.

Kesimpulannya, tudung yang kita pakai tidak membuahkan rasa kehambaan. Kita tidak merasakan diri ini hina, banyak berdosa dengan Tuhan mahupun dengan manusia. Kita tidak terasa bahawa menegakkan syariat dengan bertudung ini hanya satu amalan yang kecil yang mampu kita laksanakan. Kenapa hati mesti berbunga dan berbangga bila boleh memakai tudung?

Ada orang bertudung tetapi lalai atau tidak bersembahyang. Ada orang yang bertudung tapi masih lagi berkepit dan keluar dengan teman lelaki . Ada orang bertudung yang masih terlibat dengan pergaulan bebas. Ada orang bertudung yang masih menyentuh tangan-tangan lelaki yang bukan muhramnya. Dan bermacam-macam lagi maksiat yang dibuat oleh orang-orang bertudung termasuk kes-kes besar seperti zina, khalwat dan sebagainya.

Jadi, nilai tudung sudah dicemari oleh orang-orang yang sebegini. Orang Islam lain yang ingin ikut jejak orang-orang bertudung pun tersekat melihat sikap orang-orang yang mencemari hukum Islam. Mereka rasakan bertudung atau menutup aurat sama sahaja dengan tidak bertudung. Lebih baik tidak bertudung. Mereka rasa lebih bebas lagi.

Orang-orang bukan Islam pula tawar hati untuk masuk Islam kerana sikap umat Islam yang tidak menjaga kemuliaan hukum-hakam Islam. Walaupun bertudung, perangai mereka sama sahaja dengan orang-orang bukan Islam. mereka tidak nampak perbezaan agama Islam dengan agama mereka.

Lihatlah betapa besarnya peranan tudung untuk dakwah orang lain. Selama ini kita tidak sedar diri kitalah agen bagi Islam. Kita sebenarnya pendakwah Islam. Dakwah kita bukan seperti pendakwah lain tapi hanya melalui pakaian.

Kalau kita menutup aurat, tetapi tidak terus memperbaiki diri zahir dan batin dari masa ke semasa, kitalah punca gagalnya mesej Islam untuk disampaikan. Jangan lihat orang lain. Islam itu bermula dari diri kita sendiri.

Ini tidak bermakna kalau akhlak belum boleh jadi baik tidak boleh pakai tudung. Aurat, wajib ditutup tapi dalam masa yang sama, perbaikilah kesilapan diri dari masa ke semasa. Tudung di luar tudung di dalam (hati). Buang perangai suka mengumpat, berdengki, berbangga, ego, riak dan lain-lain penyakit hati.

Walau apapun, kewajipan bertudung tidak terlepas dari tanggungjawab setiap wanita Muslim. Samada baik atau tidak akhlak mereka, itu adalah antara mereka dengan Allah. Amat tidak wajar jika kita mengatakan si polanah itu walaupun bertudung, namun tetap berbuat kemungkaran. Berbuat kemungkaran adalah satu dosa, manakala tidak menutup aurat dengan menutup aurat adalah satu dosa lain.

Kalau sudah mula menutup aurat, elak-elaklah diri dari suka bertengkar. Hiasi diri dengan sifat tolak ansur. Sentiasa bermanis muka. Elakkan pergaulan bebas lelaki perempuan. Jangan lagi berjalan ke hulu ke hilir dengan teman lelaki. Serahkan pada Allah tentang jodoh. Memang Allah sudah tetapkan jodoh masing-masing. Yakinlah pada ketentuan qada' dan qadar dari Allah.

Apabila sudah menutup aurat, cuba kita tingkatkan amalan lain. Cuba jangan tinggal sembahyang lagi terutama dalam waktu bekerja. Cuba didik diri menjadi orang yang lemah-lembut. Buang sifat kasar dan sifat suka bercakap dengan suara meninggi. Buang sikap suka mengumpat, suka mengeji dan mengata hal orang lain. jaga tertib sebagai seorang wanita. Jaga diri dan maruah sebagai wanita Islam. Barulah nampak Islam itu indah dan cantik kerana indah dan cantiknya akhlak yang menghiasi peribadi wanita muslimah.

Barulah orang terpikat untuk mengamalkan Islam. Dengan ini, orang bukan Islam akan mula hormat dan mengakui "Islam is really beautiful." Semuanya bila individu Islam itu sudah cantik peribadinya. Oleh itu wahai wanita-wanita Islam sekalian, anda mesti mengorak langkah sekarang sebagai agen pengembang agama melalui pakaian.

Patutkah Begini!!!

aku buhsan sebenarnye.. xtau nak watpe...
tahap buhsan aku samapi aku leh kemas bilik aku ni..
perghh... mmg dah buhsan sgt r tu..
dan kebuhsanan ini jugaklah yang telah menyebabkan aku buat bende alah blog ni... wakakaka...
tapi sebenarnye kekadang jeles gak member2 ni ade blog aku xder..
macam ketinggalan lak..
hak3... nak cuci keta,hari mendung jer..
kang aku basuh xpasal2 plak ujan balik..
kotor balik aku nye keta.. aduyai...
kalo on9,keje ngadap ym,myspace,friendster,tagged,hotmail... tu jerlah..
dah la result sem lepas terok..
baljo malas lagik.. sape2 tolong nasihatkan aku..!!!

VICTORIOUS!!

Starting with... KUCING HITAM win the BMI open futsal tournement.. but KUCING PUTIH terkandas at tengah2... sedih siot...

why!!

Benda ni dah lame gak r jadik... mase aku sem 2 kat BMI.. sedih gak citer ni.. cite die camni, ade satu ari ni.. kalo xsilap aku ari rabu,aku kuar gi umah pakcik topek..ade makan2.. sape xnak oi,org ajak makan.. aku ngan topek pon gi la umah pakcik die ni dalam kol 8... sampai2 sane je, diorang ngah menghidangkan kitorang nasik ayam madu.. pergh.. time tu lak prot aku dah lapor.. so tunggu mase untuk baham je r.. lepas setel makan,dok lah borak2 ngan pakcik topek ni.. die tanye,sem depan aku dok hostel lagik x.. aku pown cakap la xde.. then, topek mintak pakcik die carikn umah sewa yg murah.. pakcik die pown awrite je.. org mude lagik kan.. so kepala leh layan lagik r... dah bosan melepak,kitorang pown ngan care yg sopan mengundurkn diri pelan2.. rase2 dalam kol seploh lebih kot.. sebab pintu gate BMI tutp kol seblas... sengal tol BMI nih.. xbujang lansung.. hak3... sesampainye kitorang kat BMI,aku pon paring r kete aku kat luar..maklumlah,xde stiker keta.. nak bayar mahal.. aku pon port r kete aku kat blah hujung2 sket.. sebab belah depan dah penuh... lalu kitorang pown tinggalkn kete tu kesorangan...

Nak dijadikn citer,aku pown lepak2 kat hoastel,pahtu tido, bile dah pagi aku pon bangun r sebab kelas aku kol 8pagi besoknye... dengan semangat yg kental aku pon berlalu pergi ke kelas... mule2 kelas introduction to electronic.. kelas paling ngantuk.. lecture sku,si hisyam tu wat lawak xpenah menjadi.. budak2 gelakkn die sebab nak amek ati die je.. takut die nangis lak nanti.. hak3... lepasa bis kelas tu,aku pown pegi la ke second class aku.. kelas management for engineer.. maklumlah,nak jadik negineer.. kene lah pandai manage company nanti..
ngah syok2 belajar, aku dapat satu panggilan tepon... rupe2 dak miji kol aku.. si mij ni ketua gpk kat BMI nih... kalo xsilap aku r.. ntah pe pasal la die call aku... ngan suara cungap2 die, die tanye aku.. kete ko wira kan?? warne ijau kan?? plat MBD kan???
aku jawab le ye.. pahtu die cakap,SPOTRIM aku ilang.. mule2 aku xcaye r.. pahtu aku kuar kelas,trus gi tengok keta aku kat luar.. sampai je kat luar,nak pengsan gak aku tengok keaadan keta aku... empat2 tayar aku ilang... tergantung atas batu ngan jek.. perghh...
aku ngan sedih call ler bapak aku..cakap SPOTRIM aku ilang.. petang sket, bapak aku datang, bawak spotrim laen.. hmm,shial tol lahanat2 yg amek SPOTRIM aku tu... mau aku santau je.. tapi pikir balek,xyah r.. ade hikmah kot jadik camtu... -setel-